Gloomy Sunday (Ein Lied von Liebe und Tod)

Can two men love a woman with true love? Can their relationship survive in a horrible era?

Nonmono rating: 10/8

Good to see

gloomy-sunday-film-sm

It's noticeable how the relationship between the two men evolves during the film. András and László choose to "share" the love of the wonderful Ilona in the beginning both because they don't want to lose their position. Later, step by step this turns into silent acceptance and even into liking each other. They become almost a family.

We also have to
Fontos megjegyezni, hogy a filmben a felek kommunikációja nem teljesen nyílt (például amikor Ilonát vádolják a saját szenvedéseikért) illetve László és Ilona szabályai nem egyértelműek az első időkben. Nem teljesen érthető, hogy milyen "szabad választást" ajánl fel László azon az estén, amikor Ilona először elmegy Andrással.

A kapcsolat egyoldalúnak tűnik, nem biztos, hogy ami szabad Ilonának, szabad lenne Andrásnak is. Ez egy ún. polifidelikus (a több résztvevő közös megegyezésével tovább nem nyitható) kapcsolat esetén működőképes, de nem tudhatjuk, hogy a két férfinek ez megfelel-e így.

András féltékenysége a német tisztre érthető, de nem helyes megoldás, hogy Ilona után kémkedik és építő megbeszélés helyett számon kéri Ilonát. Végső soron ez vezet az öngyilkosságához is.

The Piano Player (1999) 112min | Romance, Drama | 21 October 1999 (Germany) Summary: Follows three men who are in love with a most beautiful waitress: An intellectual restaurant owner, a mysterious musician and an erratic businessman; taking place during the WWII.
Countries: Germany, HungaryLanguages: German, English, Hungarian

I also have some critical notes but it may spoiler the movie. Click on the red button if you still want to read it!

Watch Gloomy Sunday for free on

Whatch the trailer

youtube-video-thumbnail
Scroll to Top